Van de overheid. Voor ondernemers.

Samenwerken als zzp'ers

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Bijvoorbeeld als de opdracht voor u alleen te groot is

Als zzp’er werkt u veelal in uw eentje. Heeft u er wel eens aan gedacht om samen te werken met andere zzp’ers als een opdracht voor u alleen te groot is? Denk bijvoorbeeld aan meedingen naar een aanbesteding. Maar hoe pakt u dit aan: hoe vindt u een geschikte samenwerkingspartner? En hoe gaat u samenwerken?

Waarom samenwerken?

Ga op zoek naar samenwerkingspartners met dezelfde motieven. Zo voorkomt u verkeerde verwachtingen. Er zijn verschillende motieven om samen te werken:

  • Een samenwerking is noodzakelijk om een opdracht te kunnen krijgen of deze te kunnen uitvoeren.
  • Een samenwerking maakt het mogelijk om gezamenlijk als groep (onder één naam) naar buiten op te kunnen treden
  • Het delen van kosten, kennis en risico’s; denk aan gezamenlijke huisvesting of promotie, maar ook aan het gebruik maken van elkaars kwaliteiten of elkaar vervangen tijdens ziekte.
  • Persoonlijke ontwikkeling; ontwikkeling door kennis en netwerk uit te wisselen en elkaar onderling te stimuleren of te coachen.

"Dat sparren met collega's zou ik niet kunnen missen"

Lees het verhaal van Bieneke Braat in de Verhalen-app. Braat is een van de 20 advocaten van Legaltree. Geen maatschap, zoals veel andere advocatenkantoren, maar een hechte club zzp'ers. "Legaltree is de ideale oplossing: zelfstandig opereren als ondernemer, maar toch niet alleen. ”

Hoe vindt u een geschikte samenwerkingspartner?

Misschien is een netwerkbijeenkomst iets voor u? Of zoekt u liever op sociale media? Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Twitter. Met de hashtag #durftevragen of #dtv kunt u een tweet plaatsen of zoeken naar tweets. Met de hashtag #zzpmatch kunt u ook op zoek naar samenwerkingspartners. Kijk ook eens op Higherlevel.nl. Daar vindt u een netwerk van ondernemers. Ook op Facebook zijn er allerlei mogelijkheden.

Hoe organiseert u de samenwerking?

Heeft u uw samenwerkingspartner gevonden? Maak dan duidelijke afspraken over de wijze waarop u gaat samenwerken. Welke samenwerkingsvorm het beste bij jullie past, hangt samen met het type opdracht. Bij het aangaan van een samenwerking in een rechtsvorm is gelijkwaardigheid van partijen meestal het uitgangspunt. Lees meer over hoe u samenwerking kunt vormgeven en waar u rekening mee moet houden.

Webinar Succesvol samenwerken als zzp’er

Wat kan strategische samenwerking u in de praktijk opleveren? Hoe pakt u samenwerken organisatorisch en juridisch aan? In het webinar ‘Succesvol samenwerken als zzp’er’ ontvangt u praktische tips van ervaren ondernemers en een expert van de Kamer van Koophandel. Kijk het webinar hier terug.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585