Van de overheid. Voor ondernemers.

Modelovereenkomst

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst | Kamer van Koophandel

Eerder dit jaar werd de Wet DBA ingevoerd. Onderdeel van deze wet is de modelovereenkomst, opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Insteek van deze overeenkomst moet zijn dat er géén sprake is van loondienstverband. In de Wet DBA zijn de opdrachtgever en de opdrachtnemer (zzp'er) verantwoordelijk voor de (fiscale) gevolgen van de overeenkomst.

Werking Wet DBA uitgesteld

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft 18 november jl. aangekondigd de handhaving van de Wet DBA uit te stellen tot 2018. Dit om meer duidelijkheid te geven over het gebruik van de overeenkomst. Van zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer wordt verwacht dat zij voorbereidingen (blijven) treffen om zo snel mogelijk met de modelovereenkomst aan de slag te gaan

Modelovereenkomst verplicht?

De modelovereenkomst is niet verplicht. U kunt ook samen goede afspraken maken over uw arbeidsrelatie. Als daar maar uit blijkt dat er geen sprake van een dienstbetrekking.

Beschikbare overeenkomsten

Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen de afspraken over hun arbeidsrelatie vastleggen in een (model)overeenkomst. Op belastingdienst.nl vindt u hiervoor overeenkomsten die al zijn goedgekeurd. De opdrachtgever hoeft voor de opdrachtnemer dan geen loonheffingen in te houden of te betalen. U kunt kiezen uit een modelovereenkomst, voorbeeldovereenkomst of een individuele overeenkomst. U kunt ook uw eigen overeenkomst laten beoordelen door de Belastingdienst.

Factsheet

De Belastingdienst heeft een factsheet opgesteld met de meest gestelde vragen en antwoorden over deze nieuwe werkwijze.

Deze informatie is geplaatst door:

Belastingdienst
Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Belastingdienst