Van de overheid. Voor ondernemers.

Crowdfunding: past het bij uw bedrijf?

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij geld opgehaald wordt bij mensen: ”de crowd”, die bereid zijn een (klein) bedrag te investeren in uw onderneming of project. Het gaat bij crowdfunding om bedragen in de grootte van €20.000 – €200.000. De belangrijkste vormen van crowdfunding zijn:

  • lening;
  • converteerbare lening (uiteindelijk om te zetten in aandelen);
  • aandelen (als investering: vergoeding afhankelijk van het resultaat);
  • niet-financiële tegenprestaties (product, dienst, recht op deelname, e.d.);
  • donatie (zonder tegenprestatie).

Een combinatie van deze vormen is ook mogelijk.

Omdat er rechtstreeks contact is tussen investeerder en ondernemer, vindt er geen tussenkomst van een financiële intermediair plaats. De inzameling gaat vaak via een crowdfundingplatform of via een eigen website.

Crowdfunding iets voor u?

Om te zien of crowdfunding bij uw organisatie past kunt u de crowdfundingscan invullen. Daarnaast kunt u alvast bekijken of u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U heeft een aansprekend plan, waarin aangeven wordt waarvoor de gevraagde financiering nodig is.
  • U heeft al een enthousiast netwerk opgebouwd, waar bereidheid is om te investeren.
  • U heeft een aantrekkelijke en duidelijke tegenprestatie te bieden.
  • U heeft tijd, kennis en energie om in een korte periode veel mensen te enthousiasmeren om in uw idee of bedrijf te investeren.

Pepijn Ornstein haalde een extra investering binnen via crowdfunding: "Een mooie manier om je doelgroepen bij je bedrijf te betrekken.”

Herman van Haagen probeerde met crowdfunding een bemiddelingsplatform voor beginnende bandjes op te zetten, maar zijn plan mislukte. Van Haagen liet zich echter niet zo gemakkelijk uit het veld slaan: "Crowdfunding is makkelijker met een product.”

Met een goede businesspitch realiseerde Henk van Dijk van ILEXYS een geslaagde crowdfunding. Daarmee kon hij een nieuwe tak opzetten van zijn inkoopbedrijf: "Na ruim vier uur had ik het geld bij elkaar."

Meer dan alleen financiering

Crowdfunding levert u meer op dan alleen financiering. U bouwt namelijk al tijdens uw zoektocht naar financiering naamsbekendheid op. Daarnaast bindt u bestaande klanten aan uw onderneming of project én bereikt u al nieuwe klanten. Ook is het crowdfunding-traject dé manier om te testen of er behoefte is aan uw aanbod.

Webinar: Hoe kom ik aan crowdfunding?

In het 'Webinar: Hoe kom ik aan crowdfundig?' krijgt u naast antwoorden op veelgestelde vragen over crowdfunding ook tips over hoe u een crowdfundingcampagne start.

Branchevereniging Crowdfunding

Branchevereniging Nederland Crowdfunding heeft de website www.startcrowdfunding.nl gelanceerd, met handige informatie voor zowel ondernemers als investeerders.

Video crowdfunding

Bekijk de video 'Wat is crowdfunding' op YouTube.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

KvK-Financieringsdesk 0800-1014