Van de overheid. Voor ondernemers.

Transportverzekering

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Wat als uw bestelling beschadigd is na het transport? Is het dan de schuld van de verzender, de vervoerder of nog iemand anders? Het is vaak lastig om te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor schade, diefstal of verlies. Een transportverzekering is daarom een aanrader.

Risico

Import- en exportzendingen, zeker van buiten Europa, gaan door veel verschillende handen. Ze worden op verschillende manieren vervoerd en lopen alleen al daarom een vergroot risico. Vaak is pas aan het einde duidelijk dat er schade aan de zending is. De waarde van uw goederen hoeft niet altijd volledig gedekt te zijn onder de voorwaarden van de vervoersovereenkomst met uw vervoerder. Daarnaast is een vervoerder in bepaalde situaties, zoals overmacht en geen of slechte verpakking, niet aansprakelijk voor de geleden schade.

Maak duidelijke afspraken

Met de ICC Incoterms® 2010 regelt u ook vanaf welk moment tijdens het vervoer het risico van verlies, diefstal of schade aan de goederen overgaat van verkoper op koper. Bekende ICC Incoterms® 2010 zijn bijvoorbeeld Ex works en Free on Board. In het contract dat u afsluit met uw zakenpartner neemt u op welke incoterm geldt. Een transportverzekering sluit u af voor het deel van het vervoerstraject waar u verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld verlies of schade aan de goederen.

Stel dat u kiest voor de ICC Incoterms® 2010 CIF (Cost insurance and freight) of CIP (Carriage and insurance paid to). Dan is de verkoper verplicht een transportverzekering af te sluiten tegen het risico voor de koper van verlies van of schade aan de goederen tijdens het vervoer, waarbij onder CIF alleen het maritieme traject is gedekt, terwijl dit bij CIP voor het gehele vervoerstraject geldt.

Van deur tot deur verzekeren

U kunt ook het hele vervoerstraject (‘door to door’) verzekeren. Hiermee voorkomt u discussies met een verzekeraar. In sommige gevallen is het namelijk lastig aan te tonen aan een verzekeraar wanneer er aan de goederen schade is ontstaan en voor wiens rekening die schade komt, verkoper of koper.

Doorlopend verzekeren of per zending

Als u slechts af en toe handelt, dan kunt u beter per zending een verzekering afsluiten. Als u regelmatig handelt en goederen vervoert, dan is een doorlopende transportverzekering een beter alternatief. Al uw zendingen zijn dan tijdens de overeengekomen periode verzekerd.

Transportverzekering op maat

Neem voor meer informatie of advies contact op met uw assurantietussenpersoon of verzekeringsmaatschappij. Ook expediteurs die aangesloten zijn bij de FENEX kunnen een goederentransportverzekering verzorgen.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Kamer van Koophandel