Eén antwoord van de overheid

Conjunctuurenquête Nederland

Deze informatie is geplaatst door: Centraal Bureau voor de Statistiek | Economisch Instituut voor de Bouw | Kamer van Koophandel | MKB Nederland | VNO-NCW

De Conjunctuurenquête Nederland ondervraagt elk kwartaal ondernemers over onderwerpen die hen aangaan zoals omzetontwikkelingen, winstgevendheid, investeringen en personeelssterkte. Hierbij wordt gevraagd naar ervaringen in het afgelopen kwartaal en verwachtingen voor het lopende kwartaal. Het ondernemersvertrouwen voegt verschillende van deze onderwerpen samen om tot een samenvattend sentiment te komen. Het is zowel voor heel Nederland als diverse sectoren en branches beschikbaar.

Conjunctuurenquête - 4e kwartaal 2017

Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, staat aan het begin van het vierde kwartaal op 13,4. Daarmee is de indicator met 2,5 punt gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. Het ondernemersvertrouwen staat nog steeds op een hoog niveau. Deze en meer verwachtingen en oordelen van ondernemers zijn terug te vinden in de rapportage van Conjunctuurenquête Nederland.

Download Conjunctuurenquête - 4e kwartaal (2017)

November 2017 1,0Mb (PDF) Download COEN-rapport

Infographic

COEN ondernemersvertrouwen vierde kwartaal 2017

COEN verwachtingen ondernemers voor 2018

COEN belemmeringen vierde kwartaal 2017

Conjunctuurenquête Nederland is een samenwerking van CBS, EIB, KvK, MKB Nederland en VNO-NCW. De uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland over het eerste kwartaal 2018 verschijnen op 15 februari 2018.

Eerder verschenen rapporten

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door:

Centraal Bureau voor de Statistiek
Economisch Instituut voor de Bouw
Kamer van Koophandel
MKB Nederland
VNO-NCW