Eén antwoord van de overheid

Conjunctuurenquête Nederland

Deze informatie is geplaatst door: Centraal Bureau voor de Statistiek | Economisch Instituut voor de Bouw | Kamer van Koophandel | MKB Nederland | VNO-NCW

De Conjunctuurenquête Nederland ondervraagt elk kwartaal ondernemers over onderwerpen die hen aangaan zoals omzetontwikkelingen, winstgevendheid, investeringen en personeelssterkte. Hierbij wordt gevraagd naar ervaringen in het afgelopen kwartaal en verwachtingen voor het lopende kwartaal. Het ondernemersvertrouwen voegt verschillende van deze onderwerpen samen om tot een samenvattend sentiment te komen. Het is zowel voor heel Nederland als diverse sectoren en branches beschikbaar.

Conjunctuurenquête - 3e kwartaal 2017

Voor de vierde keer op rij is het sentiment onder Nederlandse bedrijven verbeterd. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, verbeterde van 15,5 in het tweede kwartaal naar 15,9 in het derde kwartaal. Daarmee handhaaft het ondernemersvertrouwen zich op een hoog niveau. Deze en meer verwachtingen en oordelen van ondernemers zijn terug te vinden in de rapportage van Conjunctuurenquête Nederland.

Download Conjunctuurenquête - 3e kwartaal (2017)

Augustus 2017 1,1Mb (PDF) Download COEN-rapport

Infographic

COEN ondernemersvertrouwen derde kwartaal 2017

COEN verwachtingen ondernemers derde kwartaal 2017

COEN belemmeringen derde kwartaal 2017

Conjunctuurenquête Nederland is een samenwerking van CBS, EIB, KvK, MKB Nederland en VNO-NCW. De uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland over het vierde kwartaal 2017 verschijnen op 16 november.

Eerder verschenen rapporten

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door:

Centraal Bureau voor de Statistiek
Economisch Instituut voor de Bouw
Kamer van Koophandel
MKB Nederland
VNO-NCW