Betalingsonmacht melden

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 9 mrt 2022
< 1 min lezen
English version

Kunt u door financiële problemen het loon van uw werknemers niet meer betalen? Of de belastingen en premies? Dan is er misschien sprake van blijvende betalingsonmacht. U moet betalingsonmacht melden bij de Belastingdienst. UWV kan bij betalingsonmacht een deel van uw loonbetaling overnemen.

Er zijn 4 vormen van betalingsonmacht:

  • U heeft tijdelijk surseance (uitstel) van betaling gekregen van de rechter.
  • U bent failliet verklaard door de rechter.
  • U heeft een schuldsaneringsregeling om uw schulden af te lossen.
  • U heeft (nog) geen uitspraak van de rechter, maar u kunt uw werknemers, schuldeisers (personen of bedrijven die nog geld moeten krijgen) niet meer betalen. En er is geen uitzicht op dat u wel weer kunt betalen.

Betalingsonmacht melden bij de Belastingdienst

Kunt u de belastingen en premies niet betalen? Dan moet u dat melden bij de Belastingdienst. Doe de melding binnen 2 weken nadat u de belastingen of premies had moeten betalen. Doet u dat niet? Dan kunt u aansprakelijk worden gesteld voor niet betaalde belastingen en premies.

UWV neemt loonbetaling over

Als u kunt laten zien dat u een verzoek tot betalingsonmacht (surseance, faillissementsaanvraag, schuldsanering) bij de rechtbank heeft gedaan, kan UWV een deel van uw loonbetaling overnemen. Uw werknemers kunnen dan een uitkering aanvragen wegens betalingsonmacht. U moet hiervoor een ontslagvergunning aanvragen. Als u failliet bent verklaard of in de schuldsanering zit dan hoeft u geen ontslagvergunning aan te vragen.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan: