Eén antwoord van de overheid

Bescherm uw bedrijf tegen cybercrime

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Als ondernemer kunt u te maken krijgen met cybercrime. Bijvoorbeeld door phishing, een virus of malware. Welke vormen van cybercriminaliteit zijn er? En hoe kunt u het risico verkleinen dat uw bedrijf te maken krijgt met cybercrime?

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een veelgebruikte term voor online criminaliteit. U kunt hierbij denken aan een computervirus, maar ook aan misbruik van persoonsgegevens. Cybercriminaliteit kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Zo loopt de reputatie van uw bedrijf gevaar. En de gegevens van uw klanten kunnen lekken. U moet ervoor zorgen dat dat niet gebeurt.

Hoe herkent u cybercrime?

Er zijn verschillende vormen van cybercriminaliteit. Hieronder vindt u drie veel voorkomende vormen. Informatie over andere soorten cybercrime vindt u op de website Veilig internettenExternal link.

Virussen en malware

Een virus is een klein programma dat gegevens op uw computer kan beschadigen of verwijderen. Soms kan het zelfs uw harde schijf wissen. Veel virussen verspreiden zich via e-mail. Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software die criminelen hebben gemaakt om computers expres te beschadigen.

Phishing

Bij phishing proberen criminelen uw inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie te achterhalen. Ze doen dan via de mail of telefoon alsof ze van een betrouwbare instantie zijn. Zoals uw bank of creditcardmaatschappij. Als u uw gegevens geeft, dan kunnen ze geld van uw rekening halen. Een echte bank zal nooit om uw inloggevens of wachtwoord vragen.

Ransomware

Ransomware kan bestanden op uw computer ontoegankelijk maken. Uw computer loopt vast en u kunt niets meer doen. Het virus meldt dat u een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. De politie adviseert niet te betalen.

Wat kunt u doen tegen cybercrime?

U kunt uzelf nooit helemaal beschermen tegen cybercrime. U kunt wel maatregelen nemen om het risico op cybercriminaliteit zoveel mogelijk te beperken. Volg deze 5 basisprincipes waarover u meer kunt lezen op de website van Digital Trust CenterExternal link:

1. Kijk waar uw systeem kwetsbaar is

Inventariseer in uw bedrijf welke onderdelen kwetsbaar zijn voor cyberdreigingen.

2. Kies veilige instellingen

Controleer de instellingen van uw apparatuur, software en netwerkverbindingen.

3. Voer updates uit

Check of uw apparaten en software up-to-date zijn. Installeer direct beveiligingsupdates.

4. Beperk toegang

Bepaal per medewerker in uw bedrijf tot welke tot welke systemen en data zij toegang heeft.

5. Voorkom virussen en andere malware

Stimuleer uw medewerkers tot veilig gedrag. Gebruik een anti-virusprogramma en beperk de installatiemogelijkheden van software.

En ten slotte: gebruik uw gezond verstand.

Doe aangifte van cybercrime

Bent u slachtoffer van een cyberaanval? Doe dan aangifte bij de politie. Dat kan onlineExternal link maar ook telefonisch via 0900-8844.

Meldplicht bij ICT-inbreuken

Valt uw bedrijf onder een vitale sector? Dan moet u verplicht melding maken van digitale veiligheidsincidenten (ICT-inbreuken). Dit staat in de wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurityExternal link van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het gaat om de volgende sectoren:

  • elektriciteit
  • gas
  • drinkwater
  • telecom
  • keren en beheren oppervlaktewater
  • transport (mainports Rotterdam en Schiphol)
  • financiën
  • (rijks)overheid

Komt uw product of dienst door de ICT-inbreuk in gevaar, dan moet u dit melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)External link. Het NCSC kan vervolgens een inschatting van de risico’s voor de samenleving inschatten. Het NCSC kan u hulp verlenen. Daarnaast kan het NCSC hierdoor andere organisaties in de vitale sectoren waarschuwen en adviseren.

Deze informatie is geplaatst door

KVK