Goederen importeren uit een land buiten de EU

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Belastingdienst
Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
Centraal Bureau voor de Statistiek
Gecontroleerd 27 mrt 2023
4 min lezen
English version

Als u goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) importeert, moet u aangifte doen bij de Douane. En u betaalt meestal invoerrechten. Ook betaalt u btw en soms accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check altijd aan welke regels en eisen uw product moet voldoen.

Doe invoeraangifte bij de Douane

Als u goederen van buiten de EU importeert, moet u invoeraangifte doen bij de Douane. U betaalt dan belastingen en invoerrechten. Hiermee brengt u de goederen in het vrije verkeer van de EU.

De douaneaangifte gebeurt digitaal. Meestal doet een vervoerder of een douanevertegenwoordiger dit voor u. Maar u mag ook zelf aangifte doen. Dit regelt u via de Nationale Helpdesk Douane. U heeft hiervoor altijd een EORI-nummer nodig.

Gebruik het Gebruikstarief (DTV) voor uw goederencodes

Bij de aangifte vraagt de Douane om goederencodes. Bijvoorbeeld de HS-code van uw product. Dit is een code die douanes wereldwijd gebruiken om producten in te delen.

In het Gebruikstarief(DTV) vindt u per goederencode:

  • een omschrijving van de goederen
  • de invoerrechten en andere belastingen die u bij invoer moet betalen
  • andere regels bij invoer

Bereken de invoerrechten bij import

Voor het importeren van goederen betaalt u invoerrechten aan de Douane. De hoogte van de invoerrechten hangt af van de goederencode en het land waaruit u importeert. U hoeft minder of geen invoerrechten te betalen als:

De tarieven voor invoerrechten staan in het Gebruikstarief.

Btw betalen en terugvragen

U betaalt btw aan de Nederlandse Douane als u de goederen van buiten de EU inkoopt. De btw die u betaalt mag u vervolgens bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Maar alleen als u recht heeft op btw-aftrek. U betaalt dan uiteindelijk niets.

Heeft u een vergunning artikel 23? Dan betaalt u de btw niet bij de Nederlandse Douane, maar geeft u deze aan in uw btw-aangifte.

Invoerregeling voor aangeven btw

Importeert u goederen van buiten de EU en levert u die direct aan klanten die geen btw betalen binnen de EU? Dit is bijvoorbeeld zo bij dropshipping. En is de waarde maximaal € 150 per levering? Dan kunt u de invoerregeling gebruiken voor het aangeven van de btw die u moet betalen in de landen waar u levert. U meldt en betaalt dan maandelijks de btw voor alle leveringen in één keer.

Houd uw administratie goed bij

Koopt u ook goederen uit een EU-land? Maak dan onderscheid tussen niet-EU en EU in uw administratie.

Controleer of u extra heffingen moet betalen

  • Importeert u dranken met alcohol (bier, wijn of sterke drank), tabaksproducten of brandstoffen? Dan moet u accijns betalen.
  • Voor vruchtensappen of andere alcoholvrije dranken betaalt u verbruiksbelasting. Voor mineraalwater hoeft u geen verbruiksbelasting te betalen.

U betaalt de accijns en verbruiksbelasting aan de Douane.

Soms moet u bij de invoer van goederen nog andere heffingen betalen. Bijvoorbeeld:

De EU heeft ook antidumpingheffingen. Dit zijn heffingen om te voorkomen dat producten op de Europese markt komen tegen heel lage prijzen.

Heeft u een invoervergunning nodig?

Voor sommige producten gelden strenge regels. Als u deze producten wilt importeren, heeft u een invoervergunning of invoercertificaat nodig. Of u moet zichzelf registreren. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • bloemen
  • planten
  • diervoeders
  • geneesmiddelen

In het handboek VGEM van de Douane staat voor welke producten u een vergunning of certificaat nodig heeft.

Check de producteisen

U krijgt te maken met wetten en regels als u in Nederland producten uit het buitenland wilt verkopen. In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van uw producten. Daarnaast moet u zich houden aan de regels rond veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM).

Verkoopt u de producten door aan consumenten? En gaat het om producten die niet bedoeld zijn om te eten of drinken? Dan moet u zich houden aan de EU-regels voor productveiligheid. Wat u precies moet doen voor de productveiligheid en waar u verantwoordelijk voor bent, hangt af van uw rol in de productieketen.

Internationale betalingen

Betaalt u uw leverancier in een andere munt dan de euro? Dan loopt u valutarisico. Het buitenlandse geld kan bijvoorbeeld minder waard worden. Vraag uw bank naar de voorwaarden, risico's en kosten die horen bij de verschillende internationale betaalmethoden.

Tips bij importeren

Voor het eerst importeren? Meld u aan voor de e-mailserie 'Succesvol starten met import' van KVK. U ontvangt dan 4 weken lang 2 keer per week informatie en tips.

Regel het goederenvervoer met uw leverancier volgens de ICC Incoterms®.

Leg afspraken vast in een contract. En zorg dat uw leverancier uw algemene voorwaarden kent.

Bekijk het overzicht van de meest voorkomende documenten die u nodig heeft bij internationaal zakendoen.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland?

De grafiek toont de invoerwaarde van goederen uit niet EU-landen per maand.