Eén antwoord van de overheid

Diensten importeren uit een land buiten de EU

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek | KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Importeert u een dienst van een bedrijf dat gevestigd is in een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan is de kans groot dat de dienstverlener de btw naar u gaat verleggen. Als iemand de dienst bij u in Nederland uitvoert, dan moet u zijn identiteit controleren.

Identificatieplicht

Er zijn verschillende soorten diensten die u kunt importeren. Als u de diensten van bijvoorbeeld een vertaalbureau importeert, werken de vertalers meestal in het land van waaruit u de dienst importeert. Maar als u bijvoorbeeld een machine inclusief installatie importeert uit Canada, dan installeren Canadese medewerkers de machine bij u. Dan moet u de identiteitExternal link controleren van de buitenlandse arbeidskrachten en in uw administratie een kopie van de identiteitsbewijzen bewaren. U moet dit ook doen als u een buitenlandse zzp’er of personeel inleentExternal link via een buitenlands uitzendbureau. Daarnaast moet het buitenlandse uitzend- of uitleenbedrijf dat arbeidskrachten in Nederland te werk stelt zich registrerenExternal link in het KVK Handelsregister (volgens WAADI). Check of het uitzend- of uitleenbedrijf ook echt een WAADI-registratieExternal link heeft.

Visum en uitnodigingsbrief

Ontvangt u bezoek van een buitenlandse zakenpartner of arbeidskracht? Dan hebben zij mogelijk een visumExternal link nodig van de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in hun land. Soms moet u een uitnodigingsbrief schrijven zodat uw bezoeker een visum kan aanvragen. De Nederlandse ambassade of het consulaat geeft meestal informatie over wat er in de uitnodigingsbriefExternal link moet staan.

Werkvergunning

Een buitenlandse arbeidskracht of zzp’er kan een werkvergunningExternal link nodig hebben om hier te werken. Dat geldt niet voor personen uit Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Kroatië. Voor bepaalde beroepen is ook geen werkvergunning nodigExternal link. Bij het aanvragen van een werkvergunning gelden speciale voorwaardenExternal link. Heeft u bijvoorbeeld een machine gekocht bij een buitenlands bedrijf? Of software? En komt een werknemer van het buitenlandse bedrijf de machine monteren, repareren of software installeren? Dan is één van de voorwaarden dat deze werknemer minimaal 1 jaar in vaste dienst is bij het bedrijf. U vraagt de werkvergunning bij UWV of de INDExternal link aan.

Vaak geeft u de btw aan

Vaak verlegt de dienstverlener de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw, waarop staat dat de btw is verlegd. In dit geval berekent u de btw zelfExternal link en geeft u deze op in uw btw-aangifteExternal link. De btw die u betaalt, mag u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. U betaalt dan per saldo niets.

Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggen, betaalt u de buitenlandse btw. Informeer bij de buitenlandse belastingdienst of u die btw kunt terugvragen. Met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst komt u erachter wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener.

Check bij zzp'er: wel of geen loondienst

Als een buitenlandse zzp'er voor u een dienst uitvoert, dan mag er geen sprake zijn van een gezagsverhouding.External link Als dit wel zo is dan ziet de Belastingdienst u als werkgever en is degene bij u in loondienst. Met een modelovereenkomst voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen. Als u een artiest of beroepssporter inhuurt als zzp'er, moet u misschien de artiesten- en beroepssportersregelingExternal link gebruiken. Dan moet u loonbelasting inhouden en betalen.

Tips

Feiten en cijfers: import

De grafiek laat per kwartaal de totale waarde van import van diensten uit niet EU-landen zien.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland