Eén antwoord van de overheid

Binnenvaart

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Vaart u met uw pleziervaartuigExternal link, passagiersschip of vrachtschip over de binnenwateren? Dan moet u voldoen aan de Binnenvaartwet.

De Binnenvaartwet stelt eisenExternal link aan onder meer:

  • de deugdelijkheid, inrichting en uitrusting van een schip;
  • de arbeidsomstandigheden;
  • de lichamelijke gesteldheid en vakbekwaamheid van de schipper.

In veel gevallen hebt u voor uw schip een certificaat van onderzoekExternal link nodig. Hiermee bewijst het schip zijn technische volwaardigheid. Ook moet u meestal een vaarbewijsExternal link hebben. Op de Nederlandse wateren gelden regels uit het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) voor onder meer verlichting, voorrang en geluidsseinen.

Registratie arbeidstijden

Hebt u als reder of binnenvaartschipper bemanningsleden in loondienst? Dan moet u moet de arbeidstijdenExternal link registreren.

Rijnvaartverklaring

Als (mede-)eigenaar of exploitant van een binnenschip hebt u meestal een Rijnvaartverklaring nodig. Hiermee mag u varen op bijna alle wateren van de lidstaten van de Europese Unie (EU) en Zwitserland. U kunt de Rijnvaartverklaring aanvragenExternal link bij Kiwa Register.

Ontheffing bijzonder transport provinciale vaarweg

Gaat u een kanaal of een rivier gebruiken voor bijzonder transport? Of gaat u varen met een boot met afwijkende afmetingen? Dan vraagt u een ontheffing aan bij de provincie.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven