Eén antwoord van de overheid

Starten met een uitvinding

Heeft u een idee voor een product dat dé oplossing voor een probleem is? Een grote of kleine uitvinding, een technisch plan, een gat in de markt? Een uitvinding die u zelf op de markt wilt brengen, waarvoor u een bedrijf wilt starten moet aan een aantal regels voldoen. Welke zijn dat? En hoe beschermt u uw product?
Is uw goede idee ook een goed product? Heeft een ander het misschien al bedacht? Door onderzoek te doen vergroot u de kans op succes. U voorkomt u dat u onnodig kosten maakt. Het is ook handig om eerst een probeerversie van uw product te maken. Met dat prototype kunt u testen of uw vinding werkt. Hoe groot is de kans dat uw product aanslaat? Wat zijn uw doelgroepen?

Zoek uit of iemand anders hetzelfde idee had

Maak een prototype om uw product te testen

Hoe voorkomt u dat iemand er met uw uitvinding vandoor gaat? Controleer eerst of niemand anders eenzelfde octrooi of patent heeft aangevraagd. Bepaal vervolgens of u uw uitvinding wilt beschermen. Door een octrooi aan te vragen bijvoorbeeld. Maar wat ook kan is uw uitvinding geheimhouden.
Gaat u uw product fabriceren of uw dienst opzetten, dan is het goed om een aantal zaken uit te zoeken. Aan welke veiligheidseisen moet het bijvoorbeeld voldoen? Hoe zit het met certificaten of etiketten? Welke verpakkingsmogelijkheden heeft u, en wat zijn de richtlijnen daarvoor?

U kunt gebruik maken van een handig 10-stappenplan om uw bedrijf te starten en klanten te vinden.

Samen iets creëren kan voordelen hebben. Wilt u alleen of samen het product op de markt brengen? Wilt u input van mogelijke klanten, of juist niet?

Samenwerken en Intellectueel Eigendom

Innoveren is investeren. Vaak heeft u een startkapitaal nodig om uw product te kunnen maken, of materiaal en machines aan te schaffen om uw bedrijf op te kunnen zetten. Hoe komt u aan dat geld? Komt u in aanmerking voor subsidie?

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Belastingdienst
Kamer van Koophandel